![Uvař si sám aneb Pár tipů pro kuchaře](/clanky/title/210616112152.jpg)
Během distanční výuky a celé karantény se spousta lidí naučila vařit, a ač obvykle vesele vyčnívám z davu, v tomto ohledu nejsem výjimkou. Jsem si poměrně jistá, že většina (ne-li každá) z maminek měla navařeno a nikdo netrpěl hlady, ale také vím, že někdo si (alespoň občas) vařil sám. A protože nyní jídelna kvůli odstávce teplé vody nevaří, myslím, že je ideální příležitost se podělit o pár receptů. Klišé, já vím. Ale i tak mám pro vás dva rychlé a jednoduché recepty ze surovin, které určitě máte doma.
1) Těstovinový salát
Osobně si myslím, že salát je jedno z nejuniverzálnějších jídel. Je to velmi rychlé, chutné a zdravé jídlo, které se dá připravit na tisíc způsobů podle chutí a fantazie kuchaře.
Budete potřebovat:
• těstoviny
• zeleninu (Já obvykle přidávám nakrájená rajčata, papriku a kukuřici z plechovky, ale jak říkám, záleží na kuchaři.)
• tatarku nebo bílý jogurt
• sýr (Je vcelku jedno jaký, zkoušela jsem salát s mozzarellou, nivou i eidamem, nebo ho můžete úplně vynechat.)
• bylinky
Tip: Množství surovin záleží na vás a vašem hladu. A znovu opakuji, předepsaných surovin se držet nemusíte, záleží jen na vás, co do svého salátu přidáte.
Postup: Uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Zeleninu a sýr nakrájejte, tatarku a plechovku s kukuřicí otevřete. Všechno nasypte do misky, zamíchejte a těstovinový salát je na světě!
2) Palačinky
Opět jedno klasické jídlo, které asi už každý ochutnal. Pokud máte trochu víc času a už jste v kuchyni dělali něco složitějšího, než je utírání nádobí, určitě je zkuste.
Budete potřebovat (na 4 porce):
• 150 g mouky
• 300 ml mléka
• 2 lžičky cukru
• 3 vejce
• špetku soli
• kousek másla
• Nutellu, džem nebo marmeládu
Postup: V míse ušlehejte dohladka mléko s moukou, přidejte vejce, cukr a sůl a dobře promíchejte. Těsto nechte chvíli odstát. Na sporáku si rozpalte pánev (pokud máte s nepřilnavým povrchem, nemusíte přidávat máslo). Nalijte na pánev trochu těsta, aby se v tenké vrstvě rovnoměrně rozprostřelo po dně. Palačinky smažte po obou stranách dozlatova (1 až 2 minuty, podle tloušťky těsta). Hotové palačinky podávejte s Nutellou, džemem nebo marmeládou. Pokud máte, můžete je ještě vylepšit šlehačkou.
Pokud se rozhodnete některý z receptů vyzkoušet, dozajista nebudete litovat :)
Přeji vám dobrou chuť.
Vendula Blažková
G3
Líbí se Vám článek?
Podívejte se na další články
![Kdybych měla možnost promluvit k tisícům lidí](/clanky/title/230304102622.jpg)
Kdybych měla možnost promluvit k tisícům lidí
„Kdybych měla možnost promluvit k tisícům lidí, předat jim nějakou zprávu, myšlenku, zeptat se na otázku, co bych jim vlastně chtěla říct? Kdybych měla tu možnost, co bych napsala na billboard, aby to každý mohl vidět? Toť oč tu běží! Teda alespoň mi tahle otázka, pocházející kdoví odkud, utkvěla v paměti...“ Tereza Valová