Historické události - 28. dubna

Historické události - 28. dubna

Vážení žáci, učitelé a čtenáři našich školních stránek,

srdečně vás vítám na našem blogu a přeji vám příjemné čtení.

Dnes je 28. dubna, a proto bychom si měli připomenout, jaké události se na toto datum odehrály.

Nejznámější událost, která se odehrála v tento den byla vzpoura na lodi Bounty. Pokud se nějak zajímáte o historii, nebo jste o této události viděli film, tak o tom možná víte, nebo jste o tom alespoň slyšeli. Vy, kteří jste o této události ještě neslyšeli, se pohodlně posaďte a čtěte dál.

Bounty nebyla nějaká výjimečná loď, byla to obchodní loď, která byla postavena roku 1784. Původně se ani nejmenovala Bounty, ale Bethia. Celý oficiální název však byl HMS Bounty, zkratka HMS znamená His/Her Majesty’s Ship, neboli loď jejího/jeho Veličenstva. Její první a zároveň poslední plavba začla 23. prosince 1787, kdy vyplula z kotviště Spithead. I když jsem napsal, že to byla její první a poslední plavba, tak to tak úplně není, jelikož to byla první a poslední plavba pod vlajkou královského námořnictva. Během plavby však, jak jsem již psal, vypukla vzpoura a kapitána Williama Bligha společně s 18 námořníky vysadili vzbouřenci do člunu a ponechali je jejich osudu. Ale to je jen začátek příběhu... Zajímá vás to dál? Bádejte a hledejte pokračování...

Kapitán William BlighLoď Bounty

Důležitá událost pro naši vlast se stala v roce 1867. České korunovační klenoty se konečně vrátily z Vídně, kam byly odvezeny za prusko-rakouské války, trvale do Prahy. Není to sice událost, která by změnila dějiny naší vlasti, ale je to pro nás stále velice důležité, protože kdyby se nevrátily tyto klenoty, nemohli bychom si je prohlédnout na Pražském hradě a neměli bychom důležité kusy naší historie u nás.

Korunovační klenoty

Určitě je mnoho dalších historických událostí, které mohly být ještě významnější než ty, které jsem tady vypsal.

Pro ty, které baví historie nebo se o ni aspoň nějak zajímají, doporučuji sledovat různé dokumenty, kde se dozvíte mnohem víc o mnoha událostech, než bych byl schopen zde vypsat.


Martin Müller

G6A

Líbí se Vám článek?


Podívejte se na další články

Dovolit si být na chvíli dámou

Dovolit si být na chvíli dámou

Když se slečna stane veleváženou dámou aneb vysněná návštěva Národního divadla. Karolína Křížová

21.11.2021
Pololetní vysvědčení aneb Netradiční pondělí

Pololetní vysvědčení aneb Netradiční pondělí

Jak probíhalo netradiční předávání pololetního vysvědčení 2022? Vše zajímavé se dozvíte v reportáži od Terezy Železné z kvarty.

09.02.2022
Jak si zpříjemnit Vánoce aneb Pár mých rad a tipů

Jak si zpříjemnit Vánoce aneb Pár mých rad a tipů

„V tomto článku bych se s vámi ráda podělila o nějaké ty moje osobní rady a tipy, jak si zpříjemnit čekání na Vánoce.” Anička Menšíková

15.12.2022
Oktáva B - Manuál pro přežití na gymnáziu

Oktáva B - Manuál pro přežití na gymnáziu

Oktaváni pro nás společně sepsali užitečné body pro přežití na gymnáziu, kterými se s námi zároveň loučí.

25.06.2021