Pozorování lýkožrouta na projektovém dni

Pozorování lýkožrouta na projektovém dni

Na projektu „Srdcem pro park“ jsme měli možnost poznat lýkožrouta. Právě lýkožrout může za to, že se v našem parku České Švýcarsko tak hodně kácí.  Zde jsme získávali informace o stromech a o lýkožroutovi, dozvěděli jsme se o životním cyklu lýkožrouta, jak si tvoří svoje „chodbičky“ ve stromě a napadá stromy, mohli jsme dokonce i sledovat lýkožrouta pod zvětšovacím sklíčkem.

Pozorování pod sklíčkem byla asi nejlepší část projektu, protože to bylo takové shrnutí celého druhého projektového dne. Pod sklíčkem byla vidět spousta chodbiček, které si lýkožrout tvořil jako např. matečná chodba, snubní a larvální. Tyto chodby jsou velice těsně spojeny s vývojem lýkožrouta. V některých chodbičkách jsme mohli vidět i samotného lýkožrouta.

Tento projekt se mi moc líbil, dozvěděl jsem se toho hodně a zároveň jsem mohl strávit čas se skvělými učiteli, paní učitelkou Dlouhou a panem učitelem Jasou, kteří byli jako bonus. 


Milan Zavřel

G4

 

Líbí se Vám článek?


Podívejte se na další články

Stříbrná trojka

Stříbrná trojka

Projít celým programem DofE, všemi 3 oblastmi přes dovednost, pohyb a dobrovolnictví není jednoduché. Přesto se již někteří z naší školy pochlubili bronzovou a dokonce stříbrnou cenou. 1. držitelkami stříbrné ceny jsou Áďa Fürstová (G5), Terka Tomašová a Kája Slabá (G7). Jaké činnosti si pro plnění bronzové a stříbrné úrovně vybraly? Jak zvládly expedice? Jaké mají ze svých výsledků pocity? To vše se dozvíme v následujícím rozhovoru.

21.02.2024
Oktáva B - Manuál pro přežití na gymnáziu

Oktáva B - Manuál pro přežití na gymnáziu

Oktaváni pro nás společně sepsali užitečné body pro přežití na gymnáziu, kterými se s námi zároveň loučí.

25.06.2021
Pokusy na projektovém dni

Pokusy na projektovém dni

Milan Zavřel nám ve svém článku představí chemický projekt paní učitelky Málkové. Na co se těšil nejvíce? Na pokusy.

12.11.2022
Feminismus

Feminismus

Komentář Dominika Marka Siebera o feminismu s jeho přínosy, klady i zápory.

12.04.2021