Ze života agamy vousaté

Ze života agamy vousaté

Doma mám terárium, kde chovám pouštní ještěry pocházející původem z Austrálie - agamy vousaté.  Chovám celkem dvě agamy, jedna se jmenuje Aira a druhá Harvey. Jsou to půlroční mláďata, která velmi rychle rostou. Agamy jsou vcelku společenští plazi na rozdíl od jiných druhů terarijních zvířat. Mají ale rády svůj klid a milují vyhřívat se.

Agamy vyžadují každodenní péči v podobě krmení a údržby terária. V teráriu mají úkryty, živé sukulentní rostliny, spoustu větví a 3D pozadí s výstupky, které jsou jejich nejoblíbenějším místem k vyhřívání. Vypadají jako pískovcové skály, tedy napodobují ještěrům jejich přirozené prostředí. V teráriu je nezbytností miska s vodou, i když jsou agamy pouštní zvířata. Další nezbytností jsou dvě žárovky: UVB žárovka, která pomáhá zpracovávat vápník a vitamin D a předchází tak nemocem kostí, a pak také výhřevná žárovka jako náhrada za slunce, která terárium prohřeje až na 45-50°C.

Agamy dostávají potravu denně. Jakmile zjistí, že se jde krmit, okamžitě se objeví u předního skla. S potravou dostávají mláďata vápník a dvakrát týdně vitaminy. Jsou to všežravci a musí mít tedy jak rostlinnou, tak živočišnou složku potravy.

Terárium je můj velký koníček a nabízí pohled do zajímavého světa ještěrů.

 


Adéla Honkeová

Líbí se Vám článek?


Podívejte se na další články

Sportovní projektový den

Sportovní projektový den

Reportáže z turistického projektového dne od našich terciánů.

17.06.2021
Studium v zahraničí aneb Být dobrý nebo nejlepší?

Studium v zahraničí aneb Být dobrý nebo nejlepší?

„V rámci kariérního poradenství na našem gymnáziu nám byla mimo jiné představena možnost studia v zahraničí. Za tým společnosti UniLink k nám zavítala konzultantka poradenského centra, která je sama absolventkou zahraniční univerzity..." Karolína Křížová

05.10.2023
Katalogizace ročníkových prací 2015 - 2021

Katalogizace ročníkových prací 2015 - 2021

Článek Laury Volšičkové ze sexty B o návštěvě knihovny Technické univerzity v Liberci.

05.01.2022
SEKUNDA INFORMACÍ 5

SEKUNDA INFORMACÍ 5

Žáci ze sekundy vydávají vlastní noviny.

22.11.2023