Setkání s Budyšínem

V rámci projektových dnů ve školním roce 2023/24 jsem se rozhodl pokusit se obnovit spolupráci s lužickosrbským gymnáziem v Budyšíně (Bautzen) v Německu, které je naší partnerskou školou. Myslím, že se nám to docela daří. V rámci našich projektových dnů se vzájemně setkáváme a poznáváme, a to nejen osobně s jejími žáky, ale i s jejich školou, městem, kulturou a jazykem.

První dva projektové dny v září a v říjnu jsme jeli vlakem do Budyšína, kde jsme měli program nejen ve škole (seznamovací a jazykové aktivity s jejich žáky, prohlídka školy, oběd v jejich školní jídelně), ale i ve městě, které jsme si důkladně prošli (i ve smíšených skupinkách s německými žáky, které plnily nejrůznější úkoly) a navštívili jsme i některé zajímavosti či pamětihodnosti (např. šikmá věž Reichenturm).

Zde pár autentických hodnocení prvního projektového dne třemi účastníky našeho projektu:

Dne 27. září 2023 jsme se v rámci projektového dne vydali se školou do Budyšína. Cesta s třemi přestupy a časovými omezeními byla náročná, ale zvládli jsme ji. Po setkání s žáky a paní učitelkou jsme se rozdělili do menších skupin a vydali se do města plnit různé úkoly. Komunikace občas drhla, ale společnými silami jsme se vždy dorozuměli. Hlavním komunikačním jazykem byla čeština a němčina. Bylo to skvělé, dokonce jsem si ve svém týmu našla i novou kamarádku. Když jsme splnili všechny úkoly, vydali jsme se na průzkum lužickosrbské školy. Škola byla opravdu krásná. Ale mým největším zážitkem bylo asi spatřit obrovský klavír uprostřed auly a zahrát si na něj. Dokonce nás pak pozvali i na oběd. Upřímně řečeno, oběd mi moc nechutnal, ale ocenila jsem jejich ochotu nám něco nabídnout a také to, že nás nechtěli nechat o hladu. Projektový den jsem si velmi užila. Budyšín je opravdu nádherné město.

První projektový den byl úžasný. Budyšín se mi moc líbil. Chození po městě bylo pěkné, ale bolely mě nohy, což nebylo příjemné. Mají moc hezké divadlo oproti varnsdorfskému. Některé ulice vypadaly jak v Itálii nebo v Chorvatsku. A samozřejmě mě potěšilo, když nám němečtí chlapci koupili pravou Spezi.

Tento projektový den byl zatím nejlepší z těch, které jsem měla doposud. Se skupinkou studentů z 10. třídy a mými kamarádkami jsme se vydali po městě Budyšín a u toho jsme hovořili především o Spezi. Dozvěděli jsme se, že ji mají moc rádi, tak nám dokonce dvě koupili, byly moc dobré. Také jsme viděli Budyšínský hřbitov a divadlo a spoustu dalších zajímavých míst, kde jsme společně doplňovali odpovědi do připravených pracovních listů. Když nám uběhl veškerý čas, který jsme měli na otázky, tak jsme se všichni sešli na Budyšínském náměstí a šli společně do jejich školy. Tam jsme se opět rozdělili do našich skupin a oni nám ukazovali jejich ohromnou školu. Velmi se mi líbila, byl to obrovský moderní areál, měli tam dokonce venkovní dětské hřiště nebo také výtah do hlavní budovy. Jejich tělocvična byla 5* větší než naše. Měli to tam moc hezké. Až na jejich jídelnu, která byla sice hezká, ale to jídlo v ní moc ne. Velice mi nechutnalo a nebylo dobré.

Třetí projektový den v březnu přijedou žáci z Budyšína za námi do Varnsdorfu, kde jim chceme zase my ukázat naši školu a město a už se na ně moc těšíme.

Jaroslav Šup

Foto: J. Šup

Publikováno: 24.01.2024