Fénix Českého Švýcarska

V místech Národního parku České Švýcarsko, která loni zpustošil ničivý požár, povstává z popela nový život tak, jako kdysi bájný Fénix. Mechy, traviny, stromky a mnoho dalšího života raší a bují na dohled od ikonického českého skalního monumentu Pravčické brány. Je to vskutku dechberoucí podívaná.  

Díky  Štěpánce Dlouhé, která získala podporu Sociálního fondu DofE (Mezinárodní cena vévody z Edingburghu) a hlavně Správě NP České Švýcarsko, která zafinancovala autobusovou dopravu a fundovanou průvodkyni Jarmilu Judovou, se podařilo tento bez nadsázky zázrak znovuzrození ukázat žákům našeho gymnázia. 

Ve čtvrtek 16. května tedy vyrazila kvarta na Mezní Louku, odtud pěšky přes Meznou došla až na Pravčickou bránu. Po cestě se mohli žáci dozvídat příčiny tak velkého rozsahu požáru, pozorovat jeho následky a princip následné prevence proti vzniku dalšího. Byli svědky ohromné připravenosti přírody vypořádat se z takovou z našeho lidského pohledu tragickou událostí. Třešničkou na dortu jim pak byly úchvatné pohledy na členitou skalnatou krajinu Českého Švýcarska z vyhlídek nad Pravčickou bránou. 

Je skvělé, že se žáci našeho gymnázia mohou vzdělávat i mimo školní lavice a že vedení školy exkurze jako byla tato podporuje. 

Mgr. Milan Hrabal

 

Publikováno: 05.06.2024